5 tips voor het goed bewaren van een avocado

 • Geplaatst op
 • Door Jolanda Groot
 • Geplaatst in avocado
 • 0
5 tips voor het goed bewaren van een avocado

Avocado’s, wij zijn er dol op! En jij waarschijnlijk ook, want avocado is gezond en ook nog eens hartstikke lekker. Iedereen die het regelmatig gebruikt, weet dat het nog best lastig kan zijn om deze delicate vrucht goed te bewaren. In dit artikel geven wij je 5 tips om onrijpe, rijpe, hele en gesneden avocado’s zo lang mogelijk goed te houden.

1. Onrijpe avocado: niet in de koelkast

Tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten kiezen tussen rijpe en onrijpe avocado’s. De avocado rijpt namelijk niet aan de boom, maar pas nadat deze is geplukt. Je herkent het verschil tussen een rijpe en onrijpe vrucht eenvoudig: een onrijpe avocado heeft een groene schil en voelt hard aan. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om rijpe avocado’s te kopen, zijn deze exemplaren helaas niet altijd van de beste kwaliteit en bovendien een stuk duurder dan de onrijpe exemplaren. Kan die overheerlijke guacamole of salade dus nog even wachten? Kies dan voor onrijpe avocado’s. Deze bewaar je het beste buiten de koelkast op een koele plaats tussen de 12 à 15°C.

 

2. Eetrijpe avocado: wel in de koelkast

Heb je een rijpe avocado in huis, maar wil je voorkomen dat deze overrijp en dus niet meer eetbaar wordt? Dan kun je de deze wel even in de koelkast bewaren. De koelkast vertraagt namelijk het rijpingsproces. Doe de avocado bij voorkeur in een afgesloten bakje of zakje en leg dit vervolgens in de groentela van de koelkast. De rijpe avocado kun je zo nog een dag of 2 - 3 bewaren.

 

3. In een papieren zak met bananen

Wil je het rijpingsproces van de avocado versnellen? Stop de avocado dan in een papieren zak of oude krant met wat bananen, appels of peren. Bij rijpend fruit komt ethyleengas vrij. Appels, peren en bananen maken erg veel ethyleenhormonen aan als ze rijp worden. Een papieren zak houdt dit ethyleengas vast waardoor een avocado sneller zal rijpen en binnen 2 tot 3 dagen eetrijp zal zijn.

 

4. Gesneden avocado? Laat de pit zitten!

Heb je een avocado gesneden en wil je de helft bewaren? Laat dan de pit zitten in de helft die je wilt bewaren. De pit beschermt het vruchtvlees tegen oxidatie (verkleuring door blootstelling aan zuurstof). Zorg dat er zo min mogelijk zuurstof bij de halve vrucht komt door hem strak in vershoudfolie te wikkelen, in een luchtdicht bakje of vacuümzak te doen. Eventueel kun je het vruchtvlees eerst nog even besprenkelen met wat citroensap. De halve avocado bewaar je in tegenstelling tot de onrijpe hele vrucht wél in de koelkast. Bij voorkeur in de groentela.

 

5. Invriezen

Te veel avocado’s gekocht? Geen paniek! Je kunt het teveel prima invriezen als je er eerst puree van maakt. Zo ga je te werk:

 • Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit.
 • Schep het vruchtvlees eruit of ontvel de avocadohelften.
 • Snijd het vruchtvlees in grove stukken en voeg een eetlepel citroensap toe.
 • Vervolgens pureer je het vruchtvlees in een blender of keukenmachine.
 • Voor gemakkelijk te gebruiken porties schep je de avocadopuree vervolgens in een ijsblokjeshouder.
 • Zet de ijsblokjeshouder minstens 6 uur in de vriezer.
 • Daarna kun je de bevroren avocadoblokjes in een hersluitbaar diepvriesbakje of -zakje doen, klaar voor gebruik.

Toch onverhoopt een keer geen avocado in huis? Gelukkig zijn er inmiddels ook een aantal producten met avocado op de markt die goed houdbaar zijn. Op een eerlijke manier geproduceerd in Ecuador. Met oog voor plaatselijke werkgelegenheid en duurzame landbouw. Wil je meer weten? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »