5 zaken die je moet weten over fairtrade chocolade

5 zaken die je moet weten over fairtrade chocolade

Fairtrade chocolade, wat houdt dit precies in, wat betekent het in de praktijk voor de cacaoboeren? Hebben cacaoboeren die een fairtrade prijs voor hun cacao krijgen een living income?

Fairtrade chocolade

Je ziet steeds vaker dat chocolade fairtrade gecertificeerd is. Fairtrade wordt geassocieerd met 'eerlijk'. Als men een fairtrade logo ziet, gaat men ervan uit dat de boer een goede prijs heeft gekregen voor zijn cacaobonen. Maar wat komt er eigenlijk nog meer bij fairtrade kijken? En is fairtrade chocolade echt wel zo eerlijk? Lees hier enkele feiten:

  1. Fairtrade chocolade is gemaakt van fairtrade cacao. Dit betekent dat een cacaoboer een minimumprijs krijgt voor zijn cacaobonen. Dat is op dit moment $2000,-- per 1000 kg cacao met daarop een premie van 10% (= $ 200,--). Een cacaoboer heeft in de meest geschikte situatie 4 hectares land, wat gemiddeld 500 kilo cacao per hectare per jaar opbrengt. Dit betekent een inkomen van $ 4000,-- per jaar. De absolute armoede grens voor een gezin met 6 personen is $ 4616,-- per jaar. Dus ondanks de fairtrade prijs heeft de cacaoboer en zijn familie nog steeds geen Living Income. Daarbij gaat de premie van 10% veelal naar de coöperatie waarbij de cacaoboer is aangesloten. Dit betekent dat dit niet direct in de portemonnee van de boeren komt. Democratisch wordt er door de boeren beslist waar de ontvangen premie aan besteed gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor verbetering van de productiviteit, de kwaliteit en de infrastructuur, maar ook om dingen te verbeteren voor de gemeenschap waaronder scholing voor de kinderen. 

  2. Voor elk verkochte chocolade reep, chocolade letter met het fairtrade logo gaat er 2,5% naar Max Havelaar. Dit is gemiddeld 4 cent per reep, terwijl een cacaoboer in Afrika niet meer dan 2 cent extra krijgt voor deze zelfde reep. Bron: Kassa BNNVARA.
    Zie: Cacaoboer profiteert niet van fairtrade geschreven door Kassa BNNVARA.

  3. Bedrijven/merken die hun chocolade fairtrade willen certificeren moeten een licence fee per jaar aan Max Havelaar betalen. Het minimumbedrag wat aan Max Havelaar betaalt moet worden varieert van € 500,-- tot € 2000,-- per jaar. Vanaf een bepaald verkoopbedrag per jaar in Nederland zijn er staffelkortingen, die kunnen oplopen tot 75% korting. Dit betekent dat juist de grotere bedrijven, zoals de supermarkten minder licence fee hoeven te betalen aan Max Havelaar, omdat zij simpelweg veel meer verkopen. Een kleiner bedrijf of merk betaalt in verhouding dus veel meer, waardoor zijn eindprijs die in de meeste gevallen al hoger is (omdat het geen massaproducten zijn die van de bulkcacao uit Ivoorkust en Ghana gemaakt worden), nog extra hoog zal worden. Met als gevolg dat juist de repen van een kleiner bedrijf met een goed en écht eerlijk verhaal minder snel verkocht zullen worden. Deze bedrijven doen vaak nog veel meer dan alleen een eerlijke prijs betalen aan de cacaoboeren. Daarbij zijn dit vaak échte eerlijke prijzen, omdat veel meer (gemiddeld ruim 2x zo veel) dan de vastgestelde fairtrade prijs wordt betaald.

  4. Als je aan mensen vraagt: "Hoeveel bedraagt het percentage fairtrade cacao in heel de wereld?", weten velen niet het antwoord te geven. Dat dit slechts 1,2 procent is, verwacht bijna niemand. Dit betekent dat maar een heel klein gedeelte van de 50 miljoen mensen die cacao telen en verkopen profiteren van fairtrade.

  5. Het percentage fairtrade cacao in heel de wereld zou nog veel lager zijn, als er niet het mass balance systeem gehanteerd zou worden. Mass balance betekent dat fairtrade cacao en niet-fairtrade cacao in een fabriek samengevoegd mogen worden. Wel moet het volume aan fairtrade cacao overeenstemmen met het volume fairtrade chocolade wat de fabriek uitgaat. Dit is ingesteld omdat het inefficiënt en kostbaar is om gecertificeerde cacao en niet-gecertificeerde cacao in een fabriek te scheiden. Met als gevolg dat er vrijwel geen enkele chocoladefabriek zal zijn om fairtrade chocolade te gaan maken. Daarbij zou de prijs voor een fairtrade reep nog hoger uitvallen, waardoor er weer minder van verkocht zal gaan worden en je zo juist helemaal niet de boeren helpt. Mass balance zorgt er in ieder geval voor dat fairtrade gecertificeerde boeren hun hogere prijs krijgen. Maar als consument weet je dus niet dat wanneer je een fairtrade reep koopt, welk percentage van de reep nu daadwerkelijk fairtrade is. Dit kan variëren van 0% tot 100%! Voor meer info hierover zie ons blog: Wat betekent fairtrade?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »