De 3 populairste fairtrade producten

De 3 populairste fairtrade producten

Fairtrade producten worden steeds populairder. Steeds meer mensen kopen fairtrade producten. In amper tien jaar tijd is het aantal huishoudens waarin weleens fairtrade producten worden aangeschaft, gestegen van 24 tot 69 procent! Maar wat zijn eigenlijk de populairste fairtrade producten?

1. Fairtrade Chocolade

In winkels groeit vooral het assortiment chocolade met fairtrade certificaat. Sommige merken zonder fairtrade certificaat doen zelfs veel meer. Een voorbeeld hiervan is Hoja Verde eerlijke chocolade uit Ecuador. Hoja Verde chocolade is biologisch, Kosher en eerlijk. Het wordt gemaakt in eigen fabrieken in Ecuador van het cacaoras Arriba Nacional, een cacao-ras die vrijwel alleen in Ecuador groeit en wereldwijd bekend staat om zijn hoge kwaliteit en vele aroma's. 
Waarom is Hoja Verde chocolade meer dan fairtrade?:

  • Hoja Verde betaalt een eerlijke, hoge prijs aan de cacaoboeren, veel meer dan fairtrade. 
  • Doordat de chocolade in eigen fabrieken in Ecuador gemaakt wordt, biedt dit werk voor de locale bevolking.
  • Daarbij werken de werknemers onder zeer goede arbeidsomstandigheden en worden ze goed betaald.
  • Zo blijft er een groot gedeelte van de verdienketen in land van herkomst en zorgt dat voor economische groei in Ecuador.
  • En groeit de kennis van chocolade in Ecuador. Tot ± 2004 exporteerde Ecuador voornamelijk alleen haar cacaobonen. Er werd tot ± 2004 in eigen land vrijwel geen chocolade, chocoladereep gemaakt.
  • Er is géén kinderarbeid in Ecuador, dus ook niet op de cacaoplantages. 

 

2. Fairtrade Koffie

Een product dat over de hele wereld erg veel gebruikt wordt, is koffie. Ook koffie is een product dat steeds vaker een fairtrade variant kent. Een merk wat veel meer doet dan fairtrade is Vélez koffie uit Ecuador. Vélez koffie is single origin koffie, wat wil zeggen dat de koffies geen blends zijn. Eigenaar Nicolás Vélez koopt zijn koffie uit 4 verschillende regio's van Ecuador. Elke koffie heeft zijn eigen specifieke smaakkenmerken. Er komt zelfs een koffie van een van de Galápagos eilanden! Nicolás heeft Ecuadoriaanse koffie op de kaart gezet middels sociale koffieprojecten en middels trainingen, zoals barista workshops en koffie cup workshops. Door de vele koffieprojecten heeft Nicolás veel koffie associaties en veel koffieboeren in Ecuador geholpen om op een duurzame manier koffie te gaan telen. Dit is beter voor zowel de boer als de natuur op langer termijn. Daarbij legt Nicolás ook uit, hoe de koffieboeren de kwaliteit van hun koffie kunnen verhogen. Want hoe beter de kwaliteit, hoe meer geld de boeren krijgen voor hun koffie en hoe beter het bestaan zal zijn van koffieboer en zijn familie. Nicolás staat garant dat de koffieboeren hun verdiende aandeel in de waardeketen krijgen. Dit is een eerlijke prijs, een hoge prijs die meer dan fairtrade is.

 

3. Fairtrade producten op basis van avocado

Avocado’s, avocado olie zijn erg goed voor de gezondheid, maar ook producten die van avocado's gemaakt worden zijn erg gezond. Voorbeelden zijn avocado olie, avocado boter en avocado honing. Een producent die deze producten maakt is MIRA Naturals in Ecuador. Dit familiebedrijf maakt producten, die welliswaar niet fairtrade gecertificeerd zijn, maar in de praktijk veel meer dan fairtrade zijn. Waarom zijn MIRA avocado producten meer dan fairtrade?:

  • De familie Dávalos van MIRA Naturals heeft een eigen avocadoplantage van 70 ha. en een eigen fabriek om de avocado olie en andere avocado producten te maken. Dit biedt werk voor de locale bevolking.
  • De familie laat de werknemers onder goede arbeidsomstandigheden werken en zij worden goed betaald.
  • En MIRA Naturals helpt de families in hun omgeving om avocado's te telen, zodat zij ook een goede bron van inkomsten hebben. Ten eerste worden de door MIRA Naturals geteelde jonge avocadoplanten voor een schappelijke prijs aan de buren verkocht. Ten tweede worden deze families geholpen en geadviseerd hoe de avocadoplanten te verzorgen. En ten derde worden ze ook nog geholpen hoe ze het beste de avocado's kunnen oogsten.

Het is lastig om te zeggen wat met stip de populairste fairtrade producten zijn. Duidelijk is wel dat in supermarkten ook producten als rijst en curry’s met het fairtrade keurmerk steeds beter verkopen. Maar het belangrijkste is het, dat steeds meer mensen willen weten of een product eerlijk tot stand is gekomen. En dat gaat zelfs verder dan het fairtrade keurmerk. Steeds meer mensen willen het verhaal achter het product kennen. Transparantie en traceerbaarheid van producten, van voeding zal steeds belangrijker gaan worden. Op zoek naar dit soort producten of vragen over dit soort producten? Neem gerust contact met ons op.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »