Een spreekbeurt over Fair Trade chocolade houden? 4 tips!

Een spreekbeurt over Fair Trade chocolade houden? 4 tips!

Wat leuk dat jij je spreekbeurt over Fair Trade chocolade gaat houden! Wij helpen je graag op weg met tips en weetjes over waar chocolade nu precies vandaan komt en wat Fair Trade precies is. In dit artikel lees je er alles over.

1. Hoe wordt chocolade gemaakt?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen die je vindt in de vruchten van de cacaoboom. Deze grote vruchten worden opengesneden en de bonen worden eruit gehaald. Er zitten ongeveer 40 cacaobonen in 1 vrucht. De cacaobonen worden door de boeren tussen bananenbladeren gelegd of in speciale houten kisten met daar bovenop bananenbladeren. Elk land heeft zijn eigen methoden. Hierdoor gaan de cacaobonen gisten. Dit gistingsproces wordt het fermentatieproces genoemd. De duur van dit proces is 2 tot 8 dagen, afhankelijk van het land, het klimaat, de weersomstandigheden. De temperatuur tijdens het gisten loopt op tot zo'n 50 graden Celsius. Om het fermentatieproces gelijkmatig te laten verlopen zal de boer tijdens het proces de bonen af te toe omscheppen. Boeren die met kisten werken, werken vaak met kisten op verschillende hoogtes. Ze beginnen bijvoorbeeld met de bovenste kist, na een dag of twee gaan de cacaobonen in een kist die lager staat enzovoorts om zo ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de overheersende bitterheid van de cacao verdwijnt en dat er mooie smaken ontwikkeld worden in de cacaoboon. De volgende stap is het drogen van de cacaobonen. Dit gebeurt veelal in de buitenlucht in de zon op de grond of op speciale tafels. Ook hier is het weer belangrijk om regelmatig de bonen te keren en om het drogingsproces goed in de gaten te houden. Zowel een goed fermentatieproces als een goed drogingsproces zullen de lekkerste cacaobonen en dus heerlijke chocolade geven! Als de bonen goed gedroogd zijn gaan deze naar de chocoladefabriek. Daar worden de cacaobonen eerst schoon geschud, om eventuele steentjes, takjes en stukjes touw eruit te halen. Vervolgens worden de cacaobonen geroosterd en gemalen. Een speciale machine, de zogenaamde winnowing, blaast de cacaoschilletjes die lichter in gewicht zijn weg. Je houdt dan het binnenste van een cacaoboon over, wat de nib wordt genoemd. Deze nibs gaan in de cocoa mill ofwel cacaomolen, die de cacaobonen gaat vermalen. Tijdens het malen komt er veel warmte vrij, waardoor de vetten in de cacaobonen gaan smelten. Zo ontstaat er een hete zure brij, die cacaomassa wordt genoemd. De cacaomassa gaat vervolgens in een hele grote mixer met andere ingrediënten, zoals suiker, melkpoeder en bijvoorbeeld vanille om zo chocolade te maken. Echter de chocolade is dan erg grof van korrel. Het gaat daarom in een machine met walsen om zo de chocolade fijner van textuur te maken. Dan volgt er nog een proces, de conching. De chocolade gaat in een machine die de de massa verhit tot 90 graden Celsius voordat deze mengmachine aan de gang gaat. Het continue mixen van de chocolade kan 12 tot 72 uur duren, afhankelijk van het recept. Het zorgt ervoor dat het vochtniveau zakt tot minder dan 1%, dat  ongewenste smaken verminderd worden en dat juist gewenste smaken meer ontwikkeld worden. Elke chocolademaker heeft zijn eigen techniek hierin en bepaalt ook zelf de duur van het conchingsproces.

 

2. Waar komt chocolade vandaan?

Cacaobomen groeien op cacaoplantages in warme landen rond de evenaar, zoals in Afrika (Ivoorkust, Ghana, Madagascar, São Tomé), Centraal Amerika (Central America, Panama, Nicaragua, Honduras), Zuid-Amerika (Ecuador, Venezuela, Colombia, Peru), Caribische landen (Dominicaanse Republiek, Grenada, Trinidad en Tobago) en Azië (Papua New Guinea, Java). Het duurt zo’n 3 à 4 jaar voordat er voor het eerst vruchtjes aan een boom komen. Vervolgens moeten deze vruchten een halfjaar rijpen voordat ze geplukt kunnen worden. Als de cacaoboer genoeg cacaobonen heeft dan verkoopt hij die aan een cacaohandelaar die ze vervolgens weer verkoopt aan bedrijven in Europa. 

 

3. Waarom is Fair Trade zo belangrijk?

Vaak krijgen de kleine boeren een veel te lage prijs van de handelaren. Daarom is het belangrijk dat ze gaan samenwerken in een zogenaamde coöperatie. Samen sta je sterker. Fair Trade bedrijven en organisaties helpen coöperaties om een eerlijke prijs te krijgen voor hun Fair Trade producten. Ook krijgen ze extra geld voor het geven van trainingen, het kopen van nieuwe cacaoplanten en voor het bouwen van scholen. Zo verdient de boer meer geld en kunnen zijn kinderen naar school.

 

4. Waar kan je zelf opletten als je chocolade koopt?

Omdat er meer geld naar de boeren gaat, is Fair Trade chocolade duurder. Gelukkig weten steeds meer mensen dat het belangrijk is om Fair Trade chocolade te kopen. Maar het is nog best moeilijk om een goede keus te maken. De meeste chocolade in de supermarkt heeft tegenwoordig wel 1 of meer keurmerken op de verpakking staan. Belangrijk is dat een merk precies laat zien waar de chocolade vandaan komt. Zo’n merk is Hoja Verde chocolade uit Ecuador. Bij Hoja Verde wordt de chocolade gemaakt van Ecuadoriaanse cacaobonen in eigen fabrieken in Ecuador. Zo zorgen zij voor werk en een goed inkomen voor de mensen daar. Hoja Verde betaalt bovendien zo’n 2 keer meer aan de cacaoboeren dan de Fair Trade minimumprijs!

Wil je meer weten over onze Fair Trade chocolade? Neem dan gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »