Het belang van eerlijke handel in voedsel

Het belang van eerlijke handel in voedsel

De voedingsindustrie is misschien wel de grootste en meest omstreden industrie in de hele wereld. De bewustwording in voeding is ook steeds belangrijker aan het worden. Mensen willen graag weten waar hun eten vandaan komt en wat ermee gebeurt. Echter is het vaak lastig om dit volledig te achterhalen. Niet altijd is bekend of duidelijk waar eten vandaan komt en wat er allemaal aan vooraf is gegaan alvorens het in de supermarkt schappen komt te liggen. Veel merken met levensmiddelen besteden daarom, gelukkig, meer aandacht aan het transparant communiceren van dit proces. Maar, waarom is die eerlijkheid en transparantie van voedselhandel zo belangrijk?

Steun boeren in land van herkomst

Een groot deel van de levensmiddelen die wij consumeren groeien niet, of komen niet voor in Nederland. Deze worden daarom uit landen over de hele wereld geïmporteerd. Een avocado kopen we bijvoorbeeld allemaal wel eens, om vervolgens te transformeren in een smoothie of salade. Waar we vaak niet bij stil staan is de herkomst van deze tropische vrucht. Momenteel is er een explosieve vraag naar avocado’s die veel druk legt op de markt. Wil men een verantwoord gegroeide vrucht kopen, moet men goed kijken naar waar deze vandaan komt. Eerlijke handel is niet de goedkoopste optie, maar wel de beste optie voor de boeren van het land van herkomst!

 

Word bewuster

Naast het steunen van de boeren door het betalen van een eerlijke prijs, is de bewustwording hierachter wellicht nog wel belangrijker. Zie voedsel minder als vanzelfsprekend en meer als een voorrecht. Investeer daarom in voedingsmiddelen die zeer bewust zijn geproduceerd, zoals deze biologische chocolade. Als je iets eet waarvan je weet dat het eerlijk geproduceerd is, maakt het toch alleen maar lekkerder?

 

Wat kun je zelf doen om bij te dragen?

Veel mensen zijn zich er bewust van, maar ondernemen nog geen actie. Wil je wel iets doen om boeren in het buitenland een eerlijk loon te gunnen? Kies dan bewust voor producten die eerlijk zijn gemaakt, fairtrade dus. Op deze manier kun je vanuit Nederland de transparantie in de voedselindustrie het best steunen. Koop bewust en koop minder, maar laat het van goede herkomst zijn!

Wil je nu ook graag een steentje bijdragen aan een betere en eerlijkere wereld, maar weet je niet goed waar te beginnen? Er zijn gelukkig verschillende producten bij ons beschikbaar in de fairtrade webshop welke eerlijk zijn geproduceerd in Ecuador. Wil je wat ondersteuning? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder bij het maken van een eerlijke start!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »