Pure koffie; dit houdt het in!

Pure koffie; dit houdt het in!

Ken je dat gevoel ’s morgens? Dat je pas écht wakker wordt bij de aroma van koffie? Dat je, om de dag goed te starten, eerst een heerlijke kop (of twee) koffie nodig hebt? Echte koffie. Pure koffie. Café Vélez is zo’n koffie. In dit artikel leggen we uit wat dat precies inhoudt.

Café Vélez

Dit is de naam van een heel bekend merk koffie in Ecuador. Koffie met een goede reputatie. Single origin koffie om precies te zijn. Dat houdt in dat alle koffie van dit merk geen blend is. Iedere koffie komt uit een bepaald gebied in Ecuador. Elke koffie is van het soort Arabica, groeiend op een hoogte variërend van 1200 tot 1900 meter boven de zeespiegel. Zo bieden we bij Ecuador’s Fine Taste bijvoorbeeld Lojana koffiebonen. Vélez Lojana koffie is Arabica hoogte koffie (1200 – 1600 meter boven de zeespiegel) uit het zuiden van Ecuador, uit de provincie Lojano. Deze koffie is zeer aromatisch en gemakkelijk om te drinken. De Vélez Galápagos koffie daarentegen is een gebalanceerde exotische Arabica koffie, die komt van het Galápagos eiland Santa Cruz. Zo heeft elke regio zijn eigen specifieke smaakkenmerken.

 

Nicolás José Vélez

Het is de eigenaar Nicolás José Vélez die deze Ecuadoriaanse koffie in 2007 op de kaart heeft gezet. Hij is projectleider van projecten waardoor koffieboeren uit verschillende regio’s in Ecuador worden geholpen aan een beter bestaan. Daarnaast heeft Nicolás een eigen koffieschool. Door middel van diverse trainingen en cursussen op het gebied van koffie heeft hij koffieboeren meer kennis bijgebracht over het telen van koffie. Samen met zijn vrouw Isabel Pallares geeft hij onder andere barista trainingen en wordt er geleerd hoe je koffie dient te cuppen.

 

Méér dan fairtrade

Café Vélez is niet officieel een fairtrade koffie. De koffie is namelijk méér dan fairtrade. Nicolás koopt al zijn koffie van associaties. Maar ook van de koffieboeren die hij kent en die hij heeft geholpen om koffie op een duurzame manier te telen. Op deze wijze draagt hij zijn kennis over op de koffieboeren en leert hij hen hoe ze de kwaliteit van hun koffie kunnen verhogen. Een hogere kwaliteit zorgt immers voor een hogere prijs. En een hogere prijs betekent een beter leven voor de koffieboer en zijn gezin. Dat is eerlijke koffie. Koffie waarbij koffieboeren een goede en eerlijke prijs krijgen. Een meer dan fairtrade prijs.

 

Andere kenmerken

Café Vélez is dus meer dan fairtrade koffie. Het is koffie met meer complexe smaken en aroma’s door de langzame groei op hoogte van de Arabica plant. De oogst wordt handmatig gedaan en er vindt een zorgvuldige selectie van alléén de rijpe bessen plaats. Dit is een arbeidsintensieve oogst. Van één plant wordt er namelijk meerdere malen geplukt. Na de oogst worden de rijpe bessen gewassen. De vruchten worden hierbij verpulverd en voor een aantal uur in speciale gistingstanks geplaatst. Hierdoor laat het membraam dat het zaad van de koffie bedekt los. Na dit proces worden de koffiebonen in de zon gedroogd. Vervolgens worden de koffiebonen geselecteerd en geroosterd. Hier worden in de eigen branderij hoge eisen aan gesteld en dat proef je bij iedere slok. Pure koffie; (h)eerlijke koffie.

Heb je een vraag over Café Vélez of een van de andere producten? Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier. Wij helpen je graag verder!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »