Waarom het koken met avocado olie beter is voor je gezondheid

Waarom het koken met avocado olie beter is voor je gezondheid

Steeds meer Nederlanders kennen de voordelen van bakken in olie in plaats van in boter. Olie bevat veel onverzadigde vetten, terwijl boter vooral bestaat uit verzadigde vetten. Het eten van verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Koken met olie is daarom over het algemeen een gezondere optie. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het koken in avocado olie vaak nog gezonder is dan koken in olijfolie. De olie van deze bijzondere vrucht heeft tal van gezondheidsvoordelen!

Avocado olie bevat luteïne

Avocado is een bron van luteïne, een antioxidant die we ook in groene groentes zoals spruiten, spinazie en boerenkool vinden. Deze bioactieve stof heeft voordelen voor de gezondheid van het oog. Zo werkt de stof niet alleen als UV-filter in het oog, maar zijn er ook aanwijzingen dat het chronische oogziektes helpt voorkomen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat een voedingspatroon met voldoende omega-3 vetzuren en antioxidanten zoals luteïne, het risico op chronische oogziektes kan verlagen. Koken met avocado olie kan daarom op latere leeftijd bijdragen aan het voorkomen van de leeftijdsgebonden oogziekte LMD.

 

Rijk aan gezonde omega vetzuren

Ons lichaam heeft vetzuren nodig voor het ontwikkelen en voeden van het lichaamsweefsel. Avocado olie bevat het belangrijke vetzuur omega-6 en het onmisbare omega-3, welke een positief effect heeft op het hart. Daarnaast bestaat de olie van een avocado voor maar liefst 50% uit het gezonde omega-9 vetzuur. Dit onverzadigde vetzuur zit ook in olijfolie en is volgens onderzoek verantwoordelijk voor de positieve effecten ervan op de gezondheid. Omega-9 vetzuur bevat oliezuur en onderzoek heeft uitgewezen dat oliezuur het immuunsysteem kan versterken. Bovendien helpt dit bestandsdeel het lichaam bij het bestrijden van ontstekingen. Zo blijkt uit studies dat avocado olie gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan artritis, een pijnlijke gewrichtsaandoening. Artrose, de afbraak van kraakbeen in de gewrichten, is daarvan de meest voorkomende vorm. Vooral mensen die last hebben van artrose aan de heupen of knieën, hebben volgens studies baat bij een dieet met veel avocado- en sojaextracten.

 

Koken met avocado olie zorgt voor betere opname van belangrijke voedingsstoffen

De olie van een avocado bevat niet alleen belangrijke voedingsstoffen, het helpt het lichaam ook om belangrijke stoffen uit andere voedingsmiddelen beter op te nemen. Veel belangrijke voedingsstoffen, met name uit plantaardige voedingsmiddelen, hebben namelijk bepaalde vetten nodig om goed opgenomen te worden. Avocado olie bevat deze goede vetten en kan daardoor de absorptie van voedingsstoffen versterken. Het eten van bepaalde groentes, zoals bijvoorbeeld wortel of spinazie, wordt daardoor nog gezonder. Bak je groentemix daarom in avocado olie of voeg het toe aan een heerlijke salade. Je toch al verantwoorde maaltijd wordt hierdoor nog lekkerder en gezonder!

Wil je ook vaker met avocado olie koken, nu je weet dat avocado goed voor je gezondheid is? Wil je meer informatie over het gebruik van de verschillende soorten avocado olie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij geven je graag een persoonlijk advies!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »