Waarom kiezen voor Fair Trade koffie?

Waarom kiezen voor Fair Trade koffie?

Koffie, voor veel mensen onderdeel van hun dagelijkse leven. Van het eerste kopje in de ochtend tot een heerlijke espresso na het eten. Maar hoeveel weten we eigenlijk van de herkomst van ons vertrouwde bakkie? Grote kans dat jij blindelings naar je vertrouwde koffie grijpt in de supermarkt. Of dit nu filterkoffie, koffiebonen, cups of pads zijn. Natuurlijk wil je de beste prijs-kwaliteit verhouding én als het even kan een eerlijk product. Hoogste tijd dus om wat meer te weten te komen over fairtrade koffie.

Eerlijke koffie

De uitspraak ‘dat is geen zuivere koffie’ stamt uit de 19e eeuw. Een tijd waarin echte koffie schaars en duur was. De koffie werd daarom vaak gemengd met surrogaatproducten als cichorei. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was koffie nog maar beperkt verkrijgbaar. Tegenwoordig gebruiken we de uitdrukking om aan te geven dat iets niet helemaal eerlijk is. Maar jij wilt toch ook dat jouw kop koffie zo zuiver mogelijk is? Van de hoogste kwaliteit en eerlijk geproduceerd? Daarom kies je voor fairtrade koffie, oftewel: een product dat op transparante wijze wordt gemaakt, tegen de hoogste standaarden en voor een eerlijke prijs. Zo’n product is Vélez koffie uit Ecuador. Eigenaar Nicolás Vélez koopt al zijn koffie van associaties en koffieboeren die hij helpt om op een duurzame manier koffie te telen. Bovendien draagt Nicolás kennis over hoe de boeren de kwaliteit van hun koffie kunnen verhogen. Zo ontvangen de boeren een hogere prijs voor hun koffiebonen en daarmee een kans op een beter leven voor henzelf en hun familie.

 

Duurzaam geproduceerd

Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat betekent dat er meer aandacht komt voor het verhaal achter de koffie. Met oog voor mens en milieu. We zijn ons er steeds meer bewust van dat we op een andere manier moeten produceren om over twintig jaar nog steeds van ons kopje koffie te kunnen genieten. Zonder roofbouw te plegen op de aarde. Dat vraagt om meer dan alleen een eerlijke prijs voor de koffieboeren. Dat vraagt om bewustwording en scholing, maar ook om aandacht voor de uitdagingen waar de boeren mee te maken hebben. Denk aan de economische crisis, oneerlijke concurrentie, schommelende koffieprijzen, gebrek aan grond en de gevolgen van klimaatverandering. Fairtrade of eerlijk geproduceerde koffie kan dus alleen maar duurzaam zijn als het totale plaatje klopt. Als de koffieboer amper zijn hoofd boven water kan houden, dan zal hij immers minder geneigd zijn om ook nog eens te investeren in een milieuvriendelijke teelt. Ook een goede voorlichting helpt. De gevolgen van klimaatverandering hebben namelijk ook rechtstreeks effect op de oogst van de koffieboer.

 

Meer dan een keurmerk

Fairtrade gaat dus over meer dan alleen een keurmerk. Het gaat over een gedeelde verantwoordelijkheid, van boer tot consument. Een verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst voor iedereen. Iets wat ze bij Vélez koffie perfect begrijpen. En ook niet onbelangrijk: de koffie is van de hoogste kwaliteit. De koffie van Vélez is namelijk single origin koffie. Geen blend dus, maar gemaakt van één soort koffieboon, afkomstig van een specifieke locatie. Elke koffie heeft zijn eigen karakteristieke smaakkenmerken. Er komt zelfs een koffie van een van de Galápagos Eilanden!

Wil je meer weten over fairtrade koffie of meer specifiek over de herkomst van onze Vélez koffie? Wij beantwoorden graag al je vragen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »