Chocoa 2018

Chocoa 2018

Het Chocoa Festival 2018 vindt plaats in het weekend van 24 en 25 februari in Amsterdam. Hoja Verde chocolade uit Ecuador is daar ook weer vertegenwoordigd.

Chocoa Festival 2018

Voor de 6e keer vindt in het weekend van 24 en 25 februari het Chocoa Festival plaats in de beurs van Berlage in Amsterdam. Dit is hét festival in Nederland voor de chocoladeliefhebber. Het is toendertijd opgezet om meer mensen bewust te laten worden dat er naast de 'gewone' chocolade, gemaakt van de bulkcacao, ook hele hoge kwaliteit origine chocolade bestaat. Het is net als bij wijn. De smaak van chocolade is heel erg afhankelijk van welk cacaoras het is gemaakt en uit welk land de cacao vandaan komt. Goede kwaliteit chocolade heeft vele smaaknuances, bijvoorbeeld fruit, noten, tabak, bloemen, koffie. Bij het langzaam laten smelten in je mond maak je een reis door de verschillende bijzondere smaken. Ok, de prijs van deze origine chocolades van vaak kleinere producenten is hoger maar daarentegen proef je wel veel meer en blijft de smaak veel langer hangen. Het is echt genieten! En dat beginnen steeds meer chocoladeliefhebbers te ontdekken. Zij hebben het ervoor over om meer geld neer te leggen voor een smaakvolle chocoladereep. De vraag naar goede kwaliteit chocolade begint toe te nemen en dat begint bij goede kwaliteit cacao. De slogan van Chocoa is niet voor niets: "Good cocoa, better chocolate". Dit is goed voor de cacaoboer. Want als een cacaoboer een hoge kwaliteit cacao produceert, krijgt hij een veel betere prijs, waardoor hij en zijn familie een beter bestaan zullen hebben. Daarentegen leven de cacaoboeren die bulkcacao produceren in West Afrika, zoals Ivoorkust en Ghana, nog steeds ver onder de armoedegrens. Uit West Afrika komt 75% van de bulkcacao vandaan. Dit betreft cacao van mindere kwaliteit, waarvoor de cacaoboer een hele lage prijs krijgt. Hierdoor ontbreekt het hen aan geld om in hun plantages en om in duurzaamheid te investeren. Met als gevolg dat vele bodems zijn uitgeput, er vele ziektes in de cacaoplanten zijn en de opbrengst cacao per hectare enorm terugloopt. Zo worden hun inkomsten nog lager. En dit geeft als resultaat dat kinderen hun ouders niet meer willen opvolgen. Als dit zo door blijft gaan, is het nog maar de vraag of er in de toekomst voldoende cacao en dus voldoende chocolade zal zijn. Tijdens de Grote Chocoladewijzer op het festival  zullen cacao-experts met verschillende achtergronden hun gedachten en ideëen hierover geven. De Grote Chocoladewijzer vindt plaats op zaterdag 24 februari van 14.00 tot 15.45 uur. Wil je meer weten over de achtergrond van cacao en chocolade? Lees dan dit blog: Wat betekent fairtrade in de chocoladewereld?

 

Leer alles over chocolade en proef!

Op dit festival kun je van alles te weten komen over chocolade. Hoe het gemaakt wordt, wat erbij komt kijken, wat duurzame chocolade is, hoe de cacaoketen is, wat de nieuwste trends en ontwikkelingen in de chocoladewereld zijn en ga zo maar door. En natuurlijk is er in de 75 stands van alles te proeven! Ook in de stand van Hoja Verde chocolade uit Ecuador! Op beide dagen worden er de gehele dag door workshops, proeverijen, lezingen en pairings van chocolade met bijvoorbeeld bier, wijn of kaas gehouden. Dit vindt plaats in de vele zalen die de Beurs van Berlage telt. Kortom het zal weer een inspirerend chocolade weekend worden!
Het Chocoa Festival vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 februari van 10.00 tot 18.00 uur en is in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Voor meer info zie: Programma Chocoa Festival 2018

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »