Hoja Verde chocolade

Home / Hoja Verde chocolade

Hoja Verde chocolade

Start Hoja Verde

In 1997 begon Hoja Verde met de productie van rozen voor de export, hoofdzakelijk voor de Europese en Russische markt. Hoja Verde heeft wereldwijd een hele goede naam opgebouwd vanwege haar continue kwaliteit op hoog niveau en vanwege haar sociale en milieuvriendelijke bedrijfsbeleid.

Start Hoja Verde chocolade

In 2008 wilde de familie Letort van Hoja Verde een cross-marketing gaan bewerkstelligen van rozen gecombineerd met chocolade. De top verkoopdagen voor rozen en chocolade zijn immers hetzelfde, o.a. Valentijn, Pasen, Moederdag, Kerstmis én beide producten uit Ecuador zijn van hoge kwaliteit. Echter de Amerikaanse douane stak hier een stokje voor; verse rozen en chocolade mochten niet samen worden ingevoerd. Hoja Verde had inmiddels de smaak van chocolade te pakken en heeft toen een apart bedrijf opgezet: Hoja Verde Gourmet, waaraan in 2011 single origin koffie uit Ecuador is toegevoegd.

Door de goede reputatie van Hoja Verde op fairtrade gebied (rozenkwekerijen) werd Hoja Verde in 2010 benaderd door Prodel om deel te nemen aan een project, om hulp te bieden aan koffieboeren in het zuiden van Ecuador, in de provincie Loja. Dit project duurde 18 maanden tot september 2012.
Prodel (Programa de Desarrollo Economico Local = Ecuador Local Economic Development program) is een onderdeel van UsAid (United States Agency for International Development).

Samenvoeging Hoja Verde chocolade en Vélez koffie

In 2014 besloten de familie Letort en de oprichters van Café Vélez, José Nicolás Vélez en Isabel Pallares, zich samen te voegen, omdat beiden familiebedrijven dezelfde waarden delen en een mogelijkheid zagen in het bundelen van hun krachten.

Cacaoplantage-Ecuador-fairtrade-biologisch-cacao

Cacaovruchten Arriba Nacional

Investeerders Hoja Verde chocolates

Daarnaast hebben zich aan deze 2 families 2 investeerders, ondernemers aangesloten, met dezelfde waarden en visie dat Ecuador een grote potentie heeft als bewerker van zijn cacao. Eén daarvan is Roque Sevilla, een zakenman in verzekeringen, gezondheid en toerisme. Hij zag de potentie van Ecuador als producent van fijne chocolade, door de unieke verscheidenheid van cacao in aroma en smaak. Roque is erg actief in duurzame ontwikkelingszaken, is gepassioneerd over de natuur en deelt enorm diep de principes van Hoja Verde: het creëren van business dat winstgevendheid combineert met sociale verantwoordelijkheid naar de cacaoboeren. Hij gelooft werkelijk in de potentie van zijn land als producent van de beste chocolade in de wereld door de unieke verscheidenheid van cacao in aroma en smaak.

De ander is Daniel Hidalgo, die zich heeft aangesloten aan Hoja Verde, omdat hij ervan overtuigd is, dat Ecuador internationaal kan concurreren, niet alleen met zijn kwalitatieve rauwe cacaobonen, maar ook met een uitstekende chocolade, dus integratie van het hele proces. Daniel heeft 31 jaar ervaring in de bloemenwereld. Hij gelooft sterk in de voordelen die Ecuador als land te bieden heeft, door de geografische locatie en de kwaliteit van zijn mensen. Zijn bedrijven concentreren zich op de voordelen van Ecuador's vergelijkende pluspunten. Momenteel beheert hij een vernieuwend energieproject, die de intense lichtheid van equinox gebruikt om zonne-energie te genereren.

Productiemedewerkster-chocoladefabriek-Hoja_Verde

Medewerkster Hoja Verde chocoladefabriek

Chocoladefabriek Hoja Verde

In 2014 heeft Hoja Verde hun vroegere melkfabriek in Cayambe teruggekocht en om getoverd tot een prachtige eigen chocoladefabriek. In november 2014 ging deze chocoladefabriek in productie en maakt deze repen, bonbons, choco koffieboontjes en choco quinoa pops. Bijzonder is het dat de evenaar recht door de fabriek loopt, dit betekent dat het ene gedeelte van de fabriek op het noordelijk halfrond gelegen is en het andere deel op het zuidelijk halfrond.

In april 2017 zijn er machines gekocht in Italië voor een 2e chocoladefabriek, die Hoja Verde aan het bouwen is naast de bestaande fabriek. Dan wordt Hoja Verde een complete bean to bar producent. Het hele chocolade proces zal dan in eigen beheer zijn, van het roosteren van de cacaobonen, conchering, walzen etc. tot het eindproduct.
 

Kenmerken Hoja Verde chocolade

Cacaoboer Hoja Verde biologisch fairtrade chocolade

President van associatie UOPROCA in provincie Esmeraldas

Geschiedenis cacao Ecuador

Ecuador was de grootste cacaoproducent van de wereld
In 1890 was Ecuador wereldwijd de grootste cacaoproducent van de wereld. Van 1870 tot 1940 was er het tijdperk Gran Cacao. Het zwaardtepunt lag bij de rivier Guayas. Echte cacaosteden waren Baba en Vinces, wat ook wel Paris Chiquito genoemd werd, ofwel het kleine Parijs van de wereld. Dit omdat de eigenaren van de enorme grote cacaoplantages tot de elite behoorden en naar Europa en met name naar Parijs reisde voor vermaak en studie. In Vinces zijn daardoor enorm veel Franse invloeden te zien qua mode, stijl etc. De export ging vanuit Guayaquil.

Verwoesting van de plantages
Zo’n rond 1920 werden er hele oogsten en plantages verwoest door verschillende ziektes als Monilinia en Witch Broom. De productie liep met zo’n 30% terug. Tevens heerste er de 1e Wereldoorlog, waardoor er weinig transportmiddelen waren en de wereldeconomie op een absolute dieptepunt lag. In Ecuador zelf was er ook een crisis.

Het zoeken naar andere inkomstbronnen
Men ging naar andere inkomstbronnen zoeken, zoals olie, bananen, veeteelt en garnalen. Daarnaast ging de overheid zich toeleggen op het ontwikkelen van een cacaoras, dat meer resistent is tegen deze ziektes: de CCN-51. Echter deze CCN-51 heeft niet zo veel smaak als de oorspronkelijke cacaoras van Ecuador.

Herstart oorspronkelijke cacaoras
Dat is de reden dat begin van deze eeuw vele cacaoboeren met hulp van de Ecuadoriaanse overheid, landbouwkundige universiteiten en associaties weer begonnen zijn om de oorspronkelijke cacaoplanten te gaan telen, vaak wel geënt op cacaorassen die beter bestand zijn tegen allerlei ziektes.

Arriba - Nacional

Kwaliteit cacao uit Ecuador wordt cacao Nacional of cacao Arriba genoemd. Nacional (vertaald: nationaal) vanwege zijn Ecuadoriaanse oorsprong: alle cacao dat diep geworteld is in Ecuador.

Cacao Nacional wordt als een echte genetische cacaoras gezien. 
De naam Arriba (vertaald: boven) is vanwege de ligging boven de Guayas rivieren. Deze naam is ontstaan toen een Zwitserse chocolatier in dit gebied op bezoek was. 
Vaak wordt hoge kwaliteit uit Ecuador dan ook Arriba Nacional genoemd.

Legende
Een Zwitserse chocolatier bezocht in de 19e eeuw het gebied bij de Guayas River. Daar ontmoette hij mannen die vers geoogste cacao naar beneden brachtten. Hij rook de cacaogeur en vroeg waar deze cacao vandaan kwam. De mannen antwoordden: 'de rio arriba' oftewel boven de rivier. Sinds toen werd deze fijne aroma cacao 'Arriba' genoemd.

Volgens de legende mag alleen cacao uit de provincies Guayas, Bolivar, een deel van Cotopaxi en Los Rios Arriba genoemd worden. Echter in de praktijk wordt ook cacao uit Esmeraldas, Manabí, Napo, Orellana, Santo Domingo, Sucumbíos en andere gebieden 'Arriba' genoemd, dit omdat ook in deze gebieden hoge kwaliteit fijne aroma cacao geteeld wordt.

Fino de Aroma
Een enkele keer wordt het Fino de Aroma genoemd. Fino de Aroma betekent fijne aroma en is de benaming voor alle fijne aroma cacaosoorten in de wereld. Echter cacao Nacional en Arriba komen vrijwel alléén in Ecuador voor.  

Oorsprong cacao

Lang werd gedacht dat de oorsprong van cacao in Mexico lag. Echter bij een belangrijk archeologisch gebied 'Santa Ana - La Florida' in de provincie Zamora Chinchipe in het zuiden van Ecuador, werd er door het Franse IRD voldoende bewijs gevonden, dat cacao uit de Amazone van Ecuador komt. De Ecuadoriaanse en Franse archeologen ontdekten dat de Mayo-Chinchipe cultuur in dit gebied 5300 jaar geleden (3300 voor Christus) al cacao nuttigden.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »