In het noorden van Ecuador bevindt zich het familiebedrijf, Uyama Farms, wat zich vanaf 1999 wijdt aan de productie van avocado afgeleide producten, waaronder MIRA avocado olie.
Uyama Farms is vernoemd naar het gebied waar de avocadoplantage gelegen is. Uyama betekent: Echo van de bergen.
De voornaamste focus is het creëren van producten die zowel uniek als gezond zijn, samen met de bevordering van plaatselijke werkgelegenheid, de ontwikkeling van duurzame landbouw, het herstel van het land en het tegengaan van erosie door het aanplanten van bossen met avocado bomen. Uyama farms is eigenaar van een avocadoplantage van 180 ha. Uyama is lid van de avocadotelers vereniging in Ecuador, gericht op het ontwikkelen van een nieuwe bron van inkomsten voor de Ecuadoriaanse economie op lange termijn.

Foto: Avocadoplantage Uyamafarms in de MIRA vallei
MIRA Naturals
Mauricio Dávalos is de oprichter van diverse agrarische activiteiten in Ecuador. Hij bekleedde diverse ministerposten in de regering van Ecuador, zo was hij o.a. minister van landbouw. Ook was hij de president van de centrale bank van Ecuador.
In 1982 startte hij de eerste rozenkwekerij in Ecuador om rozen te gaan kweken voor de export. Vervolgens begon hij in 1992 met het telen van druiven voor de productie van wijn en in 1999 met het kweken van avocado’s. Vanaf 2008 wordt er in de eigen fabriek avocado olie geproduceerd.
Samen met zijn dochter María Clara wordt het bedrijf MIRA Naturals verder ontwikkeld.

Foto: Mauricio en María-Clara Dávalos
MIRA vallei
Als je nu om je heen kijkt in de MIRA vallei, wordt je overdonderd door de schoonheid en de rust van deze groene oase. Hiervan was nog geen sprake, toen Mauricio een stuk van de vallei kocht, begin jaren negentig. Het gebied bestond vrijwel uitsluitend uit geërodeerde vulkaangrond met hier en daar een verdwaalde agave. Echter door de ontdekking van 7 natuurlijke waterbronnen en de aanleg van een druppelirrigatiesysteem bleek er veel meer mogelijk. Hierbij wordt geen enkele pomp gebruikt, er wordt enkel gebruik gemaakt van de zwaardtekracht! Doordat er geen begaanbaar pad te vinden was, begon men met het aanleggen van ruim 40 kilometer aan landbouwwegen, slechts gemaakt met één tractor. Een heidens karwei.
Onderscheid MIRA avocado olie
MIRA avocado olie van Uyama farms uit het noorden van Ecuador (provincie Carchi) is anders dan avocado olie uit andere productielanden als bijvoorbeeld Chili of Israël.
- MIRA avocado’s hebben meer smaak door:
– ligging op de evenaar
– een gemiddelde hoogte van de plantage op 1900 meter boven de zeespiegel
– vruchtbare vulkanische bodem
– water uit 7 natuurlijke waterbronnen
- Elke dag oogst en elke week productie van avocado olie, het hele jaar door!
- Er worden géén bestrijdingsmiddelen gebruikt
- Er worden géén overrijpe en/of beschadigde avocado’s gebruikt
- Voor het rijpen van de avocado’s wordt de benodigde tijd genomen, dit gebeurt na de pluk van de avocado’s in zogenaamde rijpingskamers
- Na verwijdering van de pit, wordt de olie uit het vruchtvlees gehaald. Dit gebeurt in machines waarbij de temperatuur tijdens het productieproces niet hoger wordt dan 38º Celsius, waardoor alle goede voedingsstoffen behouden blijven
- Ongeraffineerd, d.w.z. dat er geen hoge temperaturen of chemische middelen worden gebruikt om de olie uit het vruchtvlees te krijgen
- 100% natuurlijk
- De zuurgraad is minder dan 1
- Hogere viscositeit (stroperigheid) dan de meeste andere avocado en overige oliën
- Direct vanaf de producent
- Volledig traceerbaar
- Single origin
Eigenschappen en gebruik MIRA avocado olie
MIRA avocado olie verleidt al je zintuigen!
MIRA avocado olie heeft niet alleen hoge voedingswaarden, maar is ook geweldig door zijn exotisch aroma, smaragdgroene kleur en fantastische textuur. Deze olie verleidt al je zintuigen!
Zie MIRA avocado olie niet als een vervanging van extra vergine olijfolie en andere oliën, maar als een nieuwe olie, als een nieuwe smaak die aan voeding geïntroduceerd kan worden. Het is een smaakversterker, het laat de smaak van gerechten goed uitkomen zonder het gerecht en de overige ingrediënten te overheersen.
Hoge viscositeit (stroperigheid)
MIRA avocado olie heeft een hoge viscositeit, d.w.z. is stroperig, is dikker dan de meeste andere oliën en avocado oliën, hierdoor:
- Is de olie zeer geschikt om er dressings en sausen mee te maken. Het werkt als een soort bindmiddel, waardoor er een homogene substantie ontstaat.
- Vormt de olie een laagje om het gerecht heen i.p.v. dat MIRA avocado olie helemaal door het gerecht geabsorbeerd wordt. Hierdoor blijft de smaak van het gerecht zelf meer behouden en heb je tevens minder avocado olie nodig.
Hoge baktemperatuur
MIRA avocado olie kan verhit worden tot 223
o Celsius, hierdoor:
- Is de avocado olie uitstekend geschikt om in te bakken of te gebruiken in gerechten, die in de oven bereid worden of op de barbecue. Hoe hoger de temperatuur hoe minder olie er door het voedsel geabsorbeerd wordt. Natuurlijk zullen er bij koud gebruik meer voedingsstoffen behouden blijven.
NB MIRA Amazon Balance mag niet verhit worden, omdat deze Sacha Inchi olie bevat!
- Is de avocado olie geschikt om in te marineren; de olie wordt niet helemaal geabsorbeerd, maar maakt het gerecht wel heel zacht en smaakvol. En je hebt veel minder olie nodig dan bij andere oliën het geval is.
Bewaartip voor MIRA avocado olie
- Donker bewaren met dop erop.
- Bewaartemperatuur tussen 10o en 28o
Gebruik
- MIRA avocado olie is heerlijk in salades, vegetarische gerechten en om een broodje in te dopen.
- Lekker met verse avocado’s, verse koriander, een beetje paprikapoeder of gemalen zeezout.
- MIRA avocado olie verwerken in guacamole zorgt ervoor, dat de guacamole mooi op kleur blijft.
- Goede combinatie met vis, kip en kalfsvlees, doordat de olie zacht van smaak is.
- Zéér verrassend in combinatie met zoete gerechten en chocolade, vooral de 100% Hass MIRA avocado olie door zijn zeer zachte smaak én de Citrus Joy door de zachte frisse citrus smaak. De olie is ook heerlijk als sprenkeling over een zoet (na)gerecht; de avocado olie voegt een extra smaak toe en de frisgroene kleur geeft een frisse uitstraling aan het gerecht.
- Finish in touch met avocado olie; bijvoorbeeld vis uit de oven, van de grillplaat of barbecue, besprenkelen met een beetje avocado olie, laat de smaak van de vis beter tot zijn recht komen.
- Voorgekookte aardappelpartjes rustig bakken in de MIRA Original avocado olie; de aardappelpartjes krijgen een heerlijk krokant laagje.
- Gamba’s marineren in de Chili Breeze avocado olie en daarna op een grillplaat of barbecue leggen, heerlijk! Je zult merken, dat je niet zoveel olie nodig heeft en de Gamba’s krijgen een heerlijke pittige smaak.
- Stukjes kipfilet bakken in de Chili Breeze avocado olie en later toevoegen aan risotto met spercieboontjes of prei, dan krijgt de risotto net even meer een bite.
- MIRA Andean Star avocado olie is leuk en lekker bij een Carpaccio van dun gesneden tomaten plakjes door zijn sterretjes!

Foto: Avocado olie druppel uit de vrucht
Gezondheid MIRA avocado olie
MIRA extra vierge avocado olie (1e persing) is een 100% natuurlijke olie gemaakt van verse avocado’s, zonder kunstmatige toevoegingen, ongeraffineerd.
Voor elke 250 ml fles avocado olie zijn 12 avocado vruchten nodig.
MIRA avocado olie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren (Oliezuur, is een omega-9 vetzuur), vele vitamines, mineralen en anti-oxidanten:
- hoog gehalte vitamine D en E.
- vele mineralen waaronder: Kalium, Magnesium, Calcium en IJzer.
- Linoleenzuur (is een omega-3 vetzuur) en Linolzuur (is een omega-6 vetzuur)
- MIRA avocado olie bevat tevens: Chlorofyl, Bèta-Sitosterol, Alfa-Linoleenzuur (is een omega-3 vetzuur), Lecithine en Bèta-Caroteen.
Avocado olie heeft vele gezondheidsvoordelen, hieronder een opsomming van de belangrijkste:
- Avocado olie is rijk aan Oliezuur (is een omega-9 vetzuur), die het cholesterol in je bloed verlaagt. Het beschermt het cardiovasculaire systeem: het vermindert de bloedconcentratie van LDL en triglyceriden, dus de kans op plaquevorming en vaatblokkades.
Omega-9 vetzuren werken sterk ontstekingsremmend, helpen bij de afbraak van verzadigde vetzuren en houden de celwand elastisch.
- Kalium in avocado olie zorgt voor een gezonde bloeddruk.
- Avocado olie verhoogt de opname van carotenoïden in je voeding. Volgens een studie gepubliceerd in de “Journal of Nutrition” in maart 2005 rekenen vetoplosbare carotenoïden op vetten in de voeding om door het lichaam opgenomen te kunnen worden, echter de meeste voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden bevatten weinig vet.
Avocado olie in een salade verhoogt de absorptie van Alfa-Caroteen, Bèta-Caroteen en Luteïne met maar liefst 5 tot 15 keer in vergelijking met een salade zonder avocado olie.
Zie: The Journal of Nutrition 2005 of zie het Pdf-bestand: The Journal of Nutrition maart 2005
- Alfa-Caroteen zit o.a. in wortel, pompoen, zoete aardappel, broccoli, spinazie, sperziebonen en sla.
- Bèta-Caroteen (pro-vitamine A) geeft de karakteristieke kleur aan oranje en gele groente en fruit.
Bèta-Caroteen zit o.a. in: spinazie, koolsoorten, wortels, mango en madarijnen
- Luteïne zit in o.a. avocado’s!!! (avocado’s bevatten veel meer Luteïne dan de meeste andere groente en fruitsoorten), bosbessen, frambozen, veldsla, boerenkool, bleekselderij, spinazie, postelein, andijvie, rabarber en gedroogde pruimen.
- MIRA extra vierge avocado olie bevat hoge hoeveelheden Chlorofyl (40 – 60 ppm). Dit Chlorofyl geeft de avocado olie haar smaragdgroene kleur.
Chlorophyl:
– Een bron van ijzer voor de organen in het lichaam
– Maakt het lichaam meer alkalisch
– Neutraliseert gegeten gifstoffen
– Verbetert de waarden van het bloed bij bloedarmoede
– Reinigt en deodoriseert darm weefsels
– Helpt de lever te zuiveren
– Helpt wonden sneller genezen
– Elimineert lichaamsgeuren
- Extra vierge avocado olie bevat sterolen, de meest voorkomende is Beta-Sitosterol. MIRA avocado olie bevat een hoge hoeveelheid Beta-Sitosterol.
– Beta-Sitosterol is goed voor het verlagen van cholesterol en het helpt om de symptomen te verlichten bij milde tot matige goedaardige prostaathypertrofie. Het heeft een mogelijke rol in de controle van chronische ontstekingen.
- Avocado olie bevat alfa-linoleenzuur (ALA), die bekend staat om zijn effectieve preventie van prostaat problemen.
- Avocado olie neutraliseert vrije radicalen.
- Avocado olie helpt bij onstoken slijmvliezen, in het bijzonder in de maag, de dunne darm en dikke darm.
- Avocado olie verbetert de huid en wondgenezing.
- Gezonde vetten, en dat heeft avocado olie!, zijn belangrijk voor de optimale werking van de hersenen en voor de preventie van degeneratieve hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Voor meer info hierover zie: Dr. Mercola over de gezondheid van avocado' s
Voor de gezondheidsvoordelen van avocado olie zie ook: de website van MIRA Naturals
De volgende sites zijn interessant om te bekijken:
9 bewezen voordelen van avocado olie
alles over vetten en essentiële vetzuren
de gezondste olie om in te bakken
olie: avocado tegen overgewicht en kanker
te veel omega-6 vetzuren - zeer ongezond
Profiteer van al deze gezondheidsvoordelen!
En dat kan heel eenvoudig: avocado olie is heel veelzijdig en gemakkelijk op te nemen in je voedingspatroon. Het kan koud worden toegevoegd aan salades of smoothies, maar is ook een gezonde en veilige olie om mee te koken, grillen of bakken, omdat de vetzuren op hoge temperaturen stabiel blijven.
Enkele toepassingen:
- Voeg een eetlepel avocado olie toe aan een smoothie
- Besprenkel het over een salade of vers gesneden avocado’s
- Gebruik het als een marinade voor het grillen van vlees, kip of vis
- Gebruik het bij het bakken
- Maak er een zelfgemaakte mayo mee, voor recept zie:
- Besprenkel het over groenten voor het wokken
- Gebruik het in soepen, bijv. avocado soep, voor recept zie:
Of sprenkel het over een koude soep, zoals Gazpacho