Vega keramiek

Home / Vega keramiek

Vega keramiek uit Ecuador

Eduardo Vega, wereldberoemde kunstenaar

Eduardo Vega is de schat van Cuenca. Vega is een wereldberoemde keramische kunstenaar die schoonheid en kunst creëert in zijn atelier in Turi met een schitterend uitzicht op Cuenca. Als je in zijn gallerie komt, zie je een grote verscheidenheid aan keramische kunst, gemaakt door Eduardo en zijn zoon Juan Guillermo, die zijn vader in zijn voetsporen is getreden. In de omgeving van Cuenca kom je kunst van Vega tegen, waaronder de Totems op Remigio Crespo en diverse muurschilderingen in overheidsgebouwen en hotels. Zijn werk is modern, abstract en weerspiegelt een unieke Ecuadoriaanse smaak, alsof het de schoonheid van Ecuador viert.

Vega-keramiek-Eduardo_Vega-Juan_Guillermo_Vega-Turri-Ecuador

Foto: Vader en zoon; Eduardo en Juan-Guillermo Vega

Loopbaan Eduardo Vega

Eduardo Vega wilde als kleine jongen al kunstenaar worden. Zijn ouders steunden hem daarin, vooral zijn moeder, Carmela Malo, die een klassieke pianiste was.

Toen Eduardo achttien was, reisde hij naar Spanje om te schilderen. De zeereis duurde een maand. Hij studeerde drie jaar in Spanje en later in Londen en keerde terug naar Cuenca toen zijn moeder ziek werd. Toen Eduardo Vega terug in Cuenca was, werkte hij als interieurontwerper en in de allereerste keramische fabriek in Cuenca. Voor die tijd werd al het keramiek met de handgemaakt door traditionele ambachtslieden.

Eduardo werd gefascineerd door met klei te werken en won een prestigieuze beurs om keramiek te gaan studeren in de School of Fine Arts in Bourges, Frankrijk. In 1969 keerde hij na afloop van zijn studie in Frankrijk terug naar Cuenca en werd gevraagd om het interieur van het nieuwe Hotel El Dorado, het eerste moderne hotel in Cuenca, te ontwerpen. Een deel van dat ontwerp was een grote muurschildering, een zogenaamde ‘mural’. Hier begon Vega's werk met het ontwerpen van muurschilderingen over de hele wereld.

Keramiek-Eduardo_Vega-Cuenca-Ecuador-mural

Foto: een van Eduardo's Vega's murals

Interessant is het dat hij werkte met traditionele pottenbakkers uit Chordeleg (Ecuador), waarbij het beste van hun kennis met Eduardo’s nieuw geleerde technieken in Frankrijk met elkaar vermengd werden. Het project in El Dorado duurde twee jaar en zette Eduardo Vega in de nationale schijnwerpers. Sindsdien is Eduardo Vega de meest geëerde keramische kunstenaar in Ecuador geworden. Zijn aardewerk en muurschilderingen verleiden regeringsgebouwen, universiteitscampussen en musea over de hele wereld.

Vega keramiek is veelzijdig

Zijn werk is zeer veelzijdig. Hij creëert servies, decoratieve  borden, vazen en figuren die zijn liefde voor bloemen, dieren en natuurlijke schoonheid van Ecuador weerspiegelen. Veel wat hij maakt, zoals onderzetters, mokken, borden, vazen etc. zijn een stukje E.Vega kunst wat binnen handbereik ligt voor de meeste toeristen en expats.

Vega-keramiek-Eduardo-Vega-Ecuador-omgeving-Cuenca

Keramiekfabriek Artesa

In de jaren zeventig vestigde Vega en een partner Artesa, een grootschalige keramiekfabriek in Cuenca. Vega was de creatieve directeur die alle ontwerpen formuleerde, terwijl zijn partner zich specialiseerde in de technische aspecten. Artesa had een bescheiden begin. Elk van de partners had een winkel in de achtertuin van hun huizen. De mallen en de eerste keer bakken in de oven werden gedaan op de werkplaats van zijn partner, Eduardo deed het handschilderen en het afbakken.

Juan-Guillermo Vega

Zijn zoon, Juan Guillermo, herinnert zich het spelen met klei waarbij hij zijn vader aan het werk zag in de achtertuin. Die vroege ervaringen hebben geleid dat Juan Guillermo keramiek ging studeren in Ecuador en de Verenigde Staten, voordat hij met zijn vader bij Artesa ging werken. Gedurende  twintig jaar breidde het kunstwerk van Artesa en het Vega zich uit. Er werd een grote fabriek gebouwd en Vega's ontwerpen werden over de hele wereld geëxporteerd. Eduardo tekende  een contract waardoor zijn naam en handtekening gebruikt konden worden als merk voor alle Artesa-projecten, die door hem ontworpen waren.

Atelier en gallerie Vega in Turi

Helaas ontstonden er in 1998 creatieve verschillen tussen de twee partners. Eduardo en Juan Guillermo verlieten Artesa om hun atelier en gallerie te openen in Turi. Artesa werd later verkocht. Een origineel vervaardigd kunstwerk van Eduardo Vega heeft de handtekening E.Vega. Als er alleen gewoon Vega staat, is het niet origineel gemaakt door Eduardo Vega. Alleen stukken gemarkeerd met E.Vega of met Juan Guillermo Vega worden authentiek vervaardigd door hen.

Keramiek-gallerie-Eduardo_Vega-Turi-Ecuador

Beide Vegas bieden hun kunst aan in hun gallerie in Turi en in boetieks in Cuenca, Quito, Guayaquil, en in geselecteerde kunststudio's en musea over de hele wereld. Hun atelier in Turi is een bruisende plaats met ongeveer vijfentwintig medewerkers die de verschillende stadia van de keramische productie uitvoeren. De Vegas creëren alle ontwerpen. Medewerkers helpen bij het maken van de mallen, helpen om de keramische stukken in de grote ovens te zetten en met het met de hand beschilderen en beglazing van het keramiek. Elk stuk, van mokken, onderzetters tot ingewikkelde vazen, wordt geproduceerd aan de veeleisende kwaliteitsnormen met een ovenproces dat 12 uur duurt om een ​​blijvende schoonheid te waarborgen.

Keramiek-Eduardo_Vega-medewerkster-atelier-Turi-Ecuador

'Murals', muurschilderingen

Eduardo’s voorkeur is het maken van muurschilderingen, omdat de grote maat hiervan voor hem een creatieve uitdaging is. Hij werkt acht tot twaalf maanden aan een enkele muurschildering. Als eerste creëert hij het ontwerp, vervolgens  maakt hij het werk in puzzelstukken. Als alle puzzelstukken klaar zijn, reist hij met een team naar de locatie om het te installeren. Muurschilderingen zijn kunstwerken, die in opdracht worden gemaakt.

Vega vertelt het verhaal van een toerist die zijn winkel in Turi vele  jaren geleden bezocht en toen verliefd werd op de kunst. Enige tijd later zorgde deze toerist ervoor, die een decaan was aan een grote universiteit in de Verenigde Staten, dat Vega een grote muurschildering als opdracht kreeg in een nieuw gebouw op zijn campus.

De meeste muurschilderingen, gemaakt door  Vega, zijn in openbare gebouwen, hotels of in particuliere collecties.

Juan-Guillermo Vega in de voetsporen van zijn vader

Terwijl Juan opgroeide, vond hij het leuk om te tekenen, maar dacht hij er nooit aan om een formele kunststudie te gaan doen. Totdat hij een ruiljaar deed in Elliot. Hier raakte hij echt betrokken bij zijn kunstklas en veel belangrijke schoolprojecten. Tijdens deze periode begon Juan's passie voor kunst te bloeien. Door vele jaren van studie, reis- en onderzoeksprojecten in traditionele pottenbakkerijen rond Ecuador heeft Juan zich vele vaardigheden bekwaam gemaakt en werd hij ook een bekende pottenbakker. Hij ontwikkelde een eigen stijl en maakt in opdracht van klanten keramische tegels, muurschilderingen en complete keukenhervormingen.

Vega's nieuwe plannen

De Vegas zijn altijd bezig met het creëren van nieuwe ontwerpen en plannen. Zo vertelden ze in 2014 dat ze hun gallerie en atelier in Turi willen uitbreiden met daaraan gekoppeld een klein café. En ze willen extra ruimte voor een pottenbakkerswiel en meer ovens.

Juan Guillermo lacht als hij zegt dat de huidige atelier zo vol is dat hij zijn pottenbakkerswiel thuis in zijn wasruimte moet gebruiken. Er is geen plaats in het atelier in Turi.

Vega is een inspiratie voor veel keramisten 

Vega heeft over de hele wereld gereisd om keramiek te studeren. Zijn ontwerpen zijn wijd gekopieerd en inspireren keramisten over de hele wereld. Door zijn innovatieve gebruik van modern abstract design wordt kunst van Eduardo Vega erkend en verzameld in grote musea.

Eduardo Vega, zelfs op hoge leeftijd nog actief 

Eduardo Vega laat geen tekenen zien dat hij het rustiger aan gaat doen (in 2014 inmiddels 76 jaar oud). Hij creëert voortdurend nieuwe ontwerpen en geniet van zijn creatieve leven in Turi. Van de bescheiden jonge man die op achttienjarige leeftijd  Cuenca verliet om zijn dromen achterna te gaan om kunstenaar te worden, naar de wereldberoemde maker van muurschilderingen en keramiek, is Eduardo Vega het bewijs dat kunst en creativiteit blijheid geeft.

Reis naar Turi en bezoek de E.Vega gallerie  op Via Turi 201, die dagelijks geopend is. U kunt ook de website bezoeken op: http://www.eduadovega.com

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »